Koko energiajärjestelmässämme ovat realisoituneet kaikki riskit, jotka liittyvät riippuvuuteemme venäläisestä energiasta. Erityisesti Saksa on kaasutoimitusten osalta kiristyvässä hirressä Venäjän kanssa. Kaasun markkinahinnan ennustetaan nousevan moninkertaiseksi viime vuoteen verrattuna ja itse uskallan jopa ennustaa, että Venäjä tulee rajoittamaan entisestään kaasutoimituksia Saksaan ja pahimmassa tapauksessa jopa katkaisemaan kaikki toimitukset.
Olemme ajautuneet tilanteeseen, jossa perustarpeesta eli energian saatavuudesta on tulossa iso ongelma ensi talvena ja nyt oman huoltovarmuuden takaaminen ajaa kaiken muun edelle. Ukrainan sota ja siitä seuranneet pakotteet olivat oikein mitoitettuja, mutta nyt on jo merkkejä tiettyjen valtioiden toimesta, että näitä pakotteita haluttaisiin kiertää. Esimerkiksi Kanada ei halunnut aluksi toimittaa Nord Stream 1 -kaasuputken tarvitsemia kaasuturbiineja Venäjälle. Saksa kuitenkin poliittisissa neuvotteluissa toivoi, että Kanada toimittaisi turbiinit Saksalle ja he voisivat itse lähettää turbiinit venäläiselle Gazpromille kaasutoimitusten turvaamiseksi. Lopulta Saksan painostus sai Kanadan toimittamaan tarvittavat osat alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Ukrainan sodan pitkittyessä erilaisia irtiottoja tullaan näkemään yhä enemmän, sillä poliittinen paine eri maissa kasvaa ajan kuluessa.
Syyllisiä nykyiseen tilanteeseen on turha hakea. Sen sijaan nyt pitäisi etsiä kaikki keinot, jolla huoltovarmuus ja ihmisten ja yritysten arjen kestävyys turvataan. EU:n tulisi luopua määräajaksi koko päästökauppajärjestelmän ylläpidosta, ydinvoiman investoinnit tulisi nostaa 1980-luvun tasoille, kivihiilivoimaloiden käyttölupia tulisi jatkaa ja juuri suljettuja voimaloita avata uudelleen käyttöön sekä tutkimus- ja tuotekehityspanoksia uusiutuvaan energiaan tulee edistää. Suomen onni on se, että emme ehtineet ajaa turvetuotantoa alas täysin, sillä tulevana talvena turpeella tulee olemaan merkittävä rooli energiatuotannossamme. Kivihiilen käytön kapasiteetin nostamiselle on myös perusteet, sillä esimerkiksi kivihiilitoimituksia pystytään tuomaan paljon suoraan Puolasta, Yhdysvalloista tai Kanadasta ilman riippuvuutta Venäjästä. Kivihiilivoimaloiden käyttöönotto on myös ydinvoimaloiden käyttöönottoa yksinkertaisempi toimenpide.
Saksa on Euroopan talouden veturi ja taantumahuolet valuvat nopeasti useisiin muihin euroalueen talouksiin. Omien intressien ajaminen tulee korostumaan ja kaikki maat pyrkivät edistämään omaa etuaan. Myös tässä suomalaisten poliitikkojen tulee olla aktiivisia ja nyt jos koskaan suomalaisten kansallisen edun täytyy mennä prioriteettilistalla kärkeen. Ensimmäinen todellinen vääntö on edessä lähiaikoina, kun Fortumin omistaman tytäryhtiön Uniperin vastuita kaasutoimitusten osalta Euroopassa aletaan yritysten välisten neuvotteluiden lisäksi käymään myös poliittisilla areenoilla.