Blogi

Todellisen hiilineutraaliuden vuonna 2025 voimme unohtaa

Kaupungin virkajohto kävi valtuustolle läpi hiilineutraaliuden tiekarttaa ja ensimmäistä kertaa myönnämme, että aitoa hiilineutraaliutta emme tule saavuttamaan vuoteen 2025 mennessä. Kysyin syksyllä sekä valtuustossa että talousarviokokouksessa muilta poliittisilta liikkeiltä, että miten aiotte hiilineutraaliuden saavuttaa ilman, että kajoatte massiivisesti liikenteeseen, joka ei ehdi vuoteen 2025 mennessä sähköistymään riittävästi. Syvä hiljaisuus valtasi muut poliittiset liikkeet – vastauksia ei ollut.

20.4. saimme kuulla, että hiilineutraalius tullaan saavuttamaan todellisuudessa kompensoimalla hiilipäästöjä. Tämä tapahtuu esimerkiksi lisäämällä hiilinieluja paikallisesti tai ostamalla päästöoikeuksia markkinoilta. Ensinnäkin pitää todeta se tosiseikka, että päästökauppajärjestelmää ei ole luotu kaupunkien kilven kiillotukseen, vaan ohjaamaan markkinoilla toimivia yrityksiä kohti päästötöntä tuotantoa hallitusti. Euroopan unionin komissio käytännössä päättää vuotuisten päästöoikeuksien määrän ja jos kaikki kaupungit Euroopassa aloittavat vastaavat toimet, on päästökauppajärjestelmä käytännössä valmis roskakoriin. Nyt ehdotettu toimintatapa Lahden kaupungin taholta, jota muut poliittiset liikkeet näyttävät kannattavan on vähintään mielenkiintoinen. Tilanne on sama, kuin hiilivoimalla energiaa tuottava energialaitos jättäisi käyttämättä osan omista päästöoikeuksistaan sekä mahdollisesti ostaisi ylimääräisiä päästöoikeuksia markkinoilta ja toteaisi, että ”mehän olemme hiilineutraali tällä veivillä.” Kaikista tuhoisinta on se, että koko järjestelyn hintalappu tulee olemaan lahtelaisille veronmaksajille pahimmillaan jopa kymmenen miljoonaa euroa.

Miten aito hiilineutraalisuus saavutetaan? Ensimmäinen askel on myöntää, että 2025 tulee aivan liian nopeasti. Oikea liike olisi siirtää hiilineutraalisuustavoite kansalliselle tasolle vuoteen 2035, huolehtia alueellisista investoinneista esimerkiksi sähköiseen liikenteeseen ja kiertotalouteen, joiden positiiviset vaikutukset tulevat 2030-luvulla ja luoda tiekartta oikeaan hiilineutraaliuteen. Tämä varmistaisi myös sen tärkeimmän, että pääomat ja hyödyt jäisivät Lahden ja Päijät-Hämeen alueelle. Todennäköisesti tulemme kuitenkin näkemään veivejä, joilla kompensoidaan omat päästöt välittämättä siitä, että mihin lahtelaisten pääomat valuvat ja toteamme: ”Nyt olemme hiilineutraaleja” – vaikka emme ole.